Amsterdam verder autoluw door transport over water: extra laad- en losplaatsen

Om de stad Amsterdam verder autoluw te maken, is op 20 mei 2020 door de gemeenteraad de Nota Varen Deel 2 vastgesteld. Hierin zijn maatregelen opgenomen om (goederen)transport over het water te stimule­ren.

 

Transport over water


Transport over water draagt bij aan een leefbare, veilige en bereikbare stad voor iedereen. Ook ligt hierin de oplossing om de logistieke stromen van Amsterdam te garanderen. Op dit moment zijn er 32 plaatsen in de stad om vanaf het water te laden en lossen. Hiervan zijn er 6 exclusief voor transport bestemd, dat middels pallets of rolcontainers gebeurt. Het merendeel van deze locaties heeft ook andere (gebruiks)functies, bijvoorbeeld als op- en afstaplocatie voor de passagiersvaart. 


Extra potentieel laad- en losplaatsen


Voor het uitvoeringsplan heeft de gemeente een inventarisatie gedaan naar de op- en afstaplocaties in Amsterdam die op dit moment al bestaan, maar formeel alleen gebruikt mogen worden voor passagiers. Hieruit blijkt dat een groot aantal van deze locaties zo ruim zijn dat ze ook geschikt zijn voor pallets en/of rolcontainers. Dit betekent dat er met een aanpassing van de geldende verkeersbesluiten circa 70 laad- en loslocaties extra zouden kunnen worden gerealiseerd voor transport over water. Daarnaast zijn er nog circa 23 locaties waar met beperkte ingrepen meer ruimte te creëren is voor goederenlogistiek. Denk hierbij aan het verplaatsen van fietsenrekken, verwijderen van drempels of het aanleggen van een helling­baan. Dit brengt het potentiële aantal extra laad-en loslocaties op circa 90. 


ALC en bereikbaarheid


De stad Amsterdam heeft dus genoeg kansen om transport over water te stimuleren, op weg naar een duurzame stad die bereikbaar is en blijft. Ontworpen met het oog op groene logistiek zijn wij blij met deze ontwikkeling. Deze stap van de gemeente benadrukt dat logistiek over water hét transport van de toekomst is. Om voorop te lopen, moeten bedrijven zich blijven aanpassen, ook als het gaat over de manier waarop zij hun logistiek in de stad organiseren. Direct gelegen aan het Noordzeekanaal biedt ALC haar gebruikers een unieke locatie voor optimale logistiek en bedrijfsvoering.


Op zoek naar een unieke last mile voor uw logistiek? 

Neem contact op met ons voor de mogelijkheden.

WIJ GEBRUIKEN COOKIES

Om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.