Belangrijke mijlpaal bouw CTPark Amsterdam City

Het casco van ctPark Amsterdam Cityhub is klaar. De laatste van de 14.361 prefab bouwelementen, een vloerdeel, werd deze week in het gebouw getakeld. Daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt in de bouw van de eerste XXL-stadshub van Nederland, die begin volgend jaar zijn eerste gebruikers hoopt te begroeten. 


5687 heipalen en 3 miljoen kilo staal

Drie jaar geleden startte de bouw van de zeslaagse ‘last mile’-cityhub in het Amsterdamse havengebied van de internationale vastgoedbeheerder CTP. Er waren voor de bouw maar liefst 5687 heipalen nodig met een gemiddelde lengte van 27 meter. Verder is er naar schatting zo’n 2,5 tot 3 miljoen kilo staal in de constructie van het gebouw verwerkt en is er ruim 40 duizend kubieke meter aan beton gestort.

Bij het gebouw dat pal aan het Noordzeekanaal ligt, is een 360 meter lange kade aangelegd zodat schepen van elk formaat er kunnen laden en lossen. Verder is de infrastructuur rondom het complex aangepast. Er is een netwerk van fietspaden, tunnels en rotondes gecreëerd, zodat elektrisch fiets- en bakfietsverkeer op een veilige manier naar het centrum kan rijden, zonder daarbij ander verkeer van en naar de cityhub te kruisen.

Laatste hand aan de binnenkant

Nu het complex aan de buitenkant helemaal klaar is, wordt de komende weken de laatste hand gelegd aan de binnenkant van de cityhub. ctPark Amsterdam Cityhub is een voor Nederlandse begrippen uniek complex. De cityhub is ontworpen om de ‘last mile’-distributie van en haar het centrum van Amsterdam en omringende steden sneller, efficiënter en duurzamer te laten verlopen.

Het omvat in totaal 125.000 m² opslag- en ‘last mile-’distributieruimte’ – 18 voetbalvelden groot – verdeeld over twee verdiepingen, met daarboven kantoorruimtes. Er is gerekend op verdere groei met 80.000 vierkante meter. Alles mag en kan zodat gebruikers uit de hele breedte van voorzieningen, die een stad nodig heeft, van de e-commerce, horeca, foodsector tot bouwsector er terecht kunnen.

Samenwerken en vervoer bundelen

Met hulp van 1.600 zonnepanelen en 12 windturbines wekt de ctPark Amsterdam Cityhub zijn eigen energie op. De energie wordt opgeslagen met hulp van een slim energiemanagementsysteem zodat gebruikers erover kunnen beschikken wanneer dat uitkomt. Ook zijn er 1.600 parkeerplekken en zijn er (snel)laadvoorzieningen voor alle mogelijke vormen van emissievrij verkeer.

Gebruikers hebben in de cityhub alle mogelijke ruimte voor hun bedrijfsactiviteiten, nu en in de toekomst. Ze kunnen al hun kleine pakketjes maar ook grotere pakketten per boot, elektrische vrachtwagen, bus, e-bike of elektrische bakfiets, straks eenvoudig, snel en emissievrij naar het centrum van Amsterdam en omliggende steden vervoeren. ctPark Amsterdam Cityhub gaat gebruikers helpen om te kijken of ze kunnen samenwerken en hun vervoer bijvoorbeeld kunnen bundelen.

WIJ GEBRUIKEN COOKIES

Om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.